Problemes a l’esprint a 3r d’ESO

Tot va començar amb un missatge, un repte. I qui es pot resistir a un desafiament? 

Aquell correu ens parlava sobre una competició en línia de resolució de problemes matemàtics anomenada “Problemes a l’esprint”. Una prova amb més de vint anys d’història que se’ns oferia amb la voluntat de poder sentir-nos part d’un sol grup. La realitat viscuda el curs passat, amb el confinament, ens havia allunyat físicament de les nostres amigues i amics, de les activitats conjuntes, i teníem moltes ganes de fer quelcom plegats. Competiríem amb equips d’altres instituts, en una categoria on s’hi aplegava alumnat de 3r i 4t d’ESO. La participació era completament voluntària i, nosaltres formaríem un sol equip amb 20 companyes i companys de 3r d’ESO: l’equip del 22@

El dia 9 de desembre a les 8:00 del matí ens vam reunir a la sala de benestar. Un cop tots junts, se’ns va explicar el funcionament de l’activitat: 10 problemes. Un pack de quatre problemes inicials, un altre pack també de quatre problemes (a priori una mica més difícils que els anteriors) i dos problemes finals. L’objectiu: resoldre els problemes amb el menor temps possible. Sabíem que entre totes i tots ho faríem. Teníem moltes ganes!

Vam organitzar-nos en taules de quatre persones, i cadascuna s’encarregava de dos dels problemes. Al principi, cada grup intentava resoldre els seus. A mesura que anàvem resolent els reptes, els posàvem en comú i els introduíem a la pàgina web del concurs. El temps corria i l’adrenalina anava augmentant. 

Alguns dels problemes tenien com a dades els resultats d’enigmes que estaven mirant altres companys. Ens havíem d’assegurar també, que les respostes trobades per uns estaven ben treballades i fonamentades. Volíem verificar els resultats abans d’enviar-los. Així que ho vam tenir clar: si volíem aconseguir els objectius, havíem de cooperar i treballar tots en equip. I així va ser que el ritme d’intensitat va anar pujant, vam acabar anant d’una banda a l’altra ajudant-nos mútuament. Aquesta va ser la clau de l’èxit, resolent tots els problemes sense cap errada en un temps de 3044 segons, quedant en el quadre d’honor dels millors equips de la competició https://cangur.org/esprint/09122020/ 

Amb tot, el millor de tot plegat fou la gran experiència viscuda i el convenciment  que a totes i a tots ens agradaria repetir. El curs vinent hi serem! Els problemes a l’esprint han entrat al 22@ per quedar-s’hi. Us ho recomano a tots i totes.

(Notícia escrita per Joana Nadal de 3r A)

Scroll to top